Schemagerichte therapie

Naast de genoemde scripts zijn er de meer basale levensschema’s, die zich ontwikkelen in de kindertijd in reactie op het gedrag van de ouders. [...] Zo’n schema heeft neiging zichzelf in stand te houden. Immers, iemand met een afhankelijk-en-onzeker schema gaat situaties mijden waarin het schema geactiveerd kan worden. Of juist precies het tegenovergestelde doen: alles zelf willen doen, ook wanneer dit onhandig is, om maar te voorkomen dat je je afhankelijk voelt.

Als je bij jezelf een negatief schema vermoedt, wat kun je daaraan doen? Een vijfstappenplan van Jeffrey Young kan helpen om te veranderen.

  1. De eerste stap is het herkennen en onder woorden brengen van een schema. Dan zul je zien dat die situatie en de bijbehorende gevoelens en gedragingen vaak terugkomen in je leven.
  2. De tweede stap houdt in dat je je afvraagt wat er tegen pleit om het patroon te doorbreken.
  3. Wanneer je voldoende motivatie gevonden hebt om door te gaan, ben je toe aan de derde stap. Deze bestaat uit zowel het toelaten van de boosheid op de veroorzakers van dat schema alsook het realiseren wat je eigen behoeftes zijn.
  4. De vierde stap is om het gewenste nieuwe gedrag in kleine stukjes op te delen, en dan stapje voor stapje proberen je doel te bereiken.
  5. Ten slotte, voor wie dat kan, is de vijfde en laatste stap het vergeven van hen die het schema in gang gezet hebben.
Geen dag zonder schema